
Το ΙΑ΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Αγίου Σπυρίδωνα» στo Άμστερνταμ, με το Erasmus+ KA1
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA1 (Βασική δράση 1) του ΙΑ’ Δημοτικού Σχολείου «Αγίου Σπυρίδωνα» Πάφου, πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2025 δύο επιπλέον κινητικότητες εκπαιδευτικών του σχολείου μας προς το Άμστερνταμ, για παρακολούθηση δομημένων σεμιναρίων (structured courses).
Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Κάκια Ανδρονίκου, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, από τις 23 μέχρι και τις 28 Μαρτίου 2025, το σεμινάριο «Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future».
Στις μέρες μας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών σε θέματα που αφορούν στην ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια συνείδησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός του εν λόγω σεμιναρίου.
Ένας από τους στόχους του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση των εννοιών και των ζητημάτων που συνδέονται με την οικολογία, όπως είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, η ρύπανση, η «γρήγορη» μόδα, οι απειλές που δέχονται τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί προερχόμενοι/ες από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.
Εν κατακλείδι, οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδεύτηκαν στο:
- να μπορούν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν πρακτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, για να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο σχολείο τους όσο και στην ευρύτερη κοινότητα,
- να μπορούν να βοηθήσουν τις μαθήτριες και τους μαθητές να αλλάξουν στάση και να φέρουν μικρές αλλαγές με άξονα τη βιωσιμότητα και τον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον,
- να μπορούν να βρουν τρόπους να συνδέσουν το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
- να μπορούν να κινητοποιήσουν τους μαθητές να λάβουν δράση, μέσα από την υλοποίηση περιβαλλοντικών πρότζεκτς.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία αποτελεσματικών σχεδίων μαθήματος καθώς και ευρύτερων σχεδίων δράσης.
Την ίδια χρονική περίοδο, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Μαρία Σόλωνος, παρακολούθησε στον ίδιο οργανισμό υποδοχής το οργανωμένο σεμινάριο «Art as Therapy: Self-Expression and Special Needs in Art Education».
Η Θεραπεία μέσω Τέχνης (Art Therapy) είναι μορφή θεραπείας που βασίζεται στη δημιουργική έκφραση και βοηθά τα άτομα να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν αυτογνωσία και να διαχειριστούν το άγχος. Εφαρμόζεται σε σχολεία, νοσοκομεία και δομές ψυχικής υγείας.
Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Margaret Naumburg (1890 – 1983), θεωρείται η «μητέρα» της θεραπείας μέσω τέχνης αφού ίδρυσε τη συγκεκριμένη θεραπεία ως επαγγελματικό κλάδο. Συνδύασε την τέχνη και τον συμβολισμό με τις φροϋδικές θεωρίες και εστίασε στην αναζήτηση νοήματος μέσω των εικόνων δίνοντας έμφαση στη διαδικασία της δημιουργίας παρά στο τελικό αποτέλεσμα.
Η «Θεραπεία μέσω Τέχνης» χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των γνωστικών και αισθητικοκινητικών λειτουργιών, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας, την καλλιέργεια συναισθηματικής ανθεκτικότητας, την προώθηση της ενδοσκόπησης, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και για τη μείωση ή επίλυση συγκρούσεων και ψυχικής δυσφορίας. Επιπλέον, συμβάλλει στην κοινωνική και οικολογική πρόοδο.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, η τέχνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως για εκείνους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά με διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα ή μαθησιακές δυσκολίες. Μέσα από τη δημιουργική έκφραση, η τέχνη μετατρέπεται σε γέφυρα επικοινωνίας, ενσωμάτωσης και βαθύτερης κατανόησης.
Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί να εξερευνήσουν τη θεραπευτική διάσταση της τέχνης και να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις ανάγκες των μαθητών τους.
Μέσα από μία ενεργή και βιωματική μαθησιακή εμπειρία, με έμφαση στην προσωπική έκφραση, τη συναισθηματική εμπλοκή, την αυτογνωσία και τη σύνδεση της γνώσης με το συναίσθημα, οι συμμετέχοντες κατέκτησαν γνώσεις και πρακτικές, χρήσιμες τόσο στην τάξη όσο και στην προσωπική τους πορεία και ανάπτυξη.
Αναλυτικότερα, οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες:
- Να αξιοποιήσουν τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης για την προώθηση της ευεξίας, της ενσυναίσθησης, καθώς και της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης.
- Να μάθουν πώς η θεραπεία μέσω της τέχνης μπορεί να ενισχύσει τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη, τόσο στην ειδική αγωγή όσο και στη γενική εκπαίδευση.
- Να κατανοήσουν πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ενσωμάτωση των μαθητών και να λειτουργήσει ως ένα ιδιαίτερο μέσο επικοινωνίας.
- Να πειραματιστούν με καλλιτεχνικές τεχνικές (όπως ζωγραφική, τρισδιάστατη δημιουργία με πηλό, κολλάζ, μικτές τεχνικές και φωτογραφία) ώστε να ανακαλύψουν τον ρόλο της τέχνης στη δημιουργία μιας θετικής και αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό κομμάτι , οι κινητικότητες αποτέλεσαν εξαιρετική ευκαιρία για γνωριμία με την κουλτούρα της φιλοξενούσας χώρας μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις και επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης.
Τέλος η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή εμπειριών με συμμετέχοντες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες διεύρυνε τους ορίζοντες, ενέπνευσε νέες ιδέες και προσεγγίσεις, και καλλιέργησε το αίσθημα συνύπαρξης και συνεργασίας μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο καθιστώντας την όλη εμπειρία απόλυτα εποικοδομητική.
Κάκια Ανδρονίκου, Μαρία Σόλωνος
Εκπαιδευτικοί ΙΑ’ Δημοτικού Σχολείου Πάφου «Αγίου Σπυρίδωνα»