Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA1 (Βασική δράση 1), το οποίο έχει ως πρωταρχικό στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του οργανισμού μας, πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 δύο κινητικότητες εκπαιδευτικών του σχολείου μας στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία.
Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός Μαρία Aσπρομάλλη ταξίδεψε προς την ουγγρική πρωτεύουσα, από τις 19 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2024 και συμμετείχε στο πρόγραμμα «Happy Schools:Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development».
Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 19 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χώρες προέλευσης από την Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Λιθουανία και Κροατία. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με την αξία της Θετικής Εκπαίδευσης (Positive Education), τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές. Η Θετική Εκπαίδευση υλοποιείται κυρίως μέσω βιωματικών εργαστηρίων στην τάξη, αλλά και στο σύνολο του σχολείου. Μέσα από τη θετική ψυχολογία των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η διαδικασία μάθησης γίνεται πιο ευχάριστη και δημιουργική. Ο κύριος στόχος του Positive Education είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναγνωρίζουν το άγχος τους και να μάθουν μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες να το διαχειρίζονται και να το ξεπερνούν, έτσι ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στη μαθησιακή διαδικασία.
Στο σεμινάριο, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλές δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν πρακτικά με τους μαθητές τους, έτσι ώστε να πετύχουν θετική στάση των μαθητών ως προς την εκπαίδευση, ισορροπώντας ταυτόχρονα και τη ψυχική τους υγεία. Αυτές οι πρακτικές είναι βασισμένες σε μοντέλα μάθησης, όπως το PERMA Model του Martin Seligman. Μερικές από τις δημιουργικές δραστηριότητες που εισηγείται αυτό το μοντέλο μάθησης, ώστε να αποβάλει το άγχος των μαθητών αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ τους, είναι η οργάνωση της τάξης σε Compliment Circles, τα Laughter Yoga Sessions, οι Well-Being Weeks, τα Ηappiness Challenges and Happiness Workshops, οι σχολικές παραστάσεις, τα ομαδικά projects και έκθεσή τους στον σχολικό χώρο κ.ά.
Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Μαρία Ιορδάνου συμμετείχε στο πρόγραμμα «Game Design for Teaching and Learning». Το πρόγραμμα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χώρες προέλευσης την Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία και Κροατία.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην εφαρμογή των αρχών της μάθησης βασισμένης στο παιχνίδι (Game-Based Learning) και της Παιχνιδοποίησης (Gamification), ώστε να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί το κίνητρο μάθησης των μαθητών, η ενεργός συμμετοχή τους σε όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και να επιτευχθούν έτσι βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα.
Στο σεμινάριο έγινε αρχικά η διάκριση ανάμεσα στις έννοιες Game-Based Learning, Gamification και Game Design και μελετήθηκαν οι περιπτώσεις στη διδασκαλία που είναι καταλληλότερη η κάθε μέθοδος. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες έγινε εξάσκηση στη χρήση του παιχνιδιού στην τάξη, με τρόπο που να προάγεται η απόκτηση γνώσεων αλλά και δεξιοτήτων από τους μαθητές. Οι δραστηριότητες/παιχνίδια που παρουσιάστηκαν κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος παιγνιώδους μάθησης, ξεκινώντας από απλά παιχνίδια (όπως quizzes) μέχρι πιο πολύπλοκες δραστηριότητες (όπως τα escape rooms) που βασίζονται στις αρχές της διερευνητικής μάθησης (Ιnquiry-Βased Learning). Δόθηκε επίσης η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν τα βήματα για τον σχεδιασμό δικών τους παιχνιδιών.
Οι κινητικότητες συνδύαζαν εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, ξεναγήσεις στην πόλη, όπως και παρακολούθηση πολιτιστικών δρώμενων. Η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετική!
Μαρία Ασπρομάλλη
Μαρία Ιορδάνου