• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής ένταξης των μαθητών/ριών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+, συμπεριλαμβάνεται η καινοτόμος εφαρμογή προγραμμάτων «Εναλλακτικής Εκπαίδευσης». Πρόκειται για μια πρακτική εκπαίδευσης, η οποία παρέχεται εκτός σχολικής μονάδας, με σκοπό την ενίσχυση της βιωματικής μάθησης μέσω διαφορετικών και ποικιλόμορφων εμπειριών στον πραγματικό κόσμο. Οι μαθητές/μαθήτριες των σχολείων ΔΡΑ.Σ.Ε.+  έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν κοινότητες της Κύπρου, χώρους πολιτισμού, το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις παραδόσεις της Κύπρου. Συνάμα, μπορούν να εμπλακούν σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις και πολλές άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που  προσφέρονται από τις κοινότητες.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΥΣΕΙΑΣ

 Το όμορφο παραδοσιακό χωριό Δρούσεια με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά δρομάκια βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Λαόνας.

Περισσότερες πληροφορίες για την κοινότητα υπάρχουν στον σύνδεσμο: κοινότητα Δρούσειας

Η κοινότητα προσφέρει τέσσερις δραστηριότητες που αφορούν στην παραδοσιακή ζωή του τόπου μας.

Δραστηριότητα 1: Εργαστήριο υφαντικής – Πλέξιμο σε αργαλειό
Με τη βοήθεια της υφάντριας οι μαθητές/μαθήτριες μαθαίνουν για την τέχνη της υφαντικής και τον παραδοσιακό αργαλειό («βούφα»). Σε ατομικό τελάρο ύφανσης φτιάχνουν το δικό τους υφαντό, χρησιμοποιώντας νήματα και υφάσματα.

Δραστηριότητα 2: Εργαστήριο ζωγραφικής και χαρακτικής σε κολοκύθα (κολότζι)
Οι μαθητές/μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την τέχνη της χαρακτικής και της ζωγραφικής σε κολοκύθα (κολότζι). Δίνεται μία κολοκύθα ανά 2-3 παιδιά, την οποία καλούνται να διακοσμήσουν. Με το πέρας του εργαστηρίου τα παιδιά παίρνουν τις κολοκύθες, για να τις εκθέσουν σε χώρο του σχολείου τους.

Δραστηριότητα 3: Εργαστήριο κεραμικής – αγγειοπλαστικής
Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήρι οι μαθητές/μαθήτριες συνομιλούν με κεραμίστα και μαθαίνουν για την τέχνη της κεραμικής και αγγειοπλαστικής. Χρησιμοποιώντας πηλό, φτιάχνουν διάφορα πήλινα αγγεία και έργα τέχνης.

Δραστηριότητα 4: Ξενάγηση στο μουσείο αγροτικής ζωής “Ακάμας”
Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου τα παιδιά παρατηρούν διάφορες τεχνοτροπίες κατασκευής υφαντών, μαθαίνουν για τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Κύπρου (ανδρική και γυναικεία) και γνωρίζουν τη λαϊκή τέχνη και παράδοση.

                                                                 

 

 

 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΟΥΛΟΥΣ

          Η Χούλου βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Πάφου σε απόσταση 25 χλμ περίπου. Είναι κτισμένη δίπλα από τον ποταμό της Έζουσας και είναι περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά. Σύμφωνα με μία εκδοχή το χωριό πήρε το όνομα του από κάποιο φεουδάρχη που κατοικούσε εκεί με το όνομα Χούλο. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή το χωριό πήρε το όνομά του από κάποια ιταλίδα που κατοικούσε εκεί και καταγόταν από το ιταλικό χωριό Χούλου. Οι ντόπιοι κάτοικοι τη φώναζαν «Η κυρία από τη Χούλου» και τελικά έμεινε το όνομα αυτό και στο χωριό. Η κοινότητα προσφέρει τρεις δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να εμπλακούν μαθητές/μαθήτριες από όλες τις σχολικές βαθμίδες.

 

Δραστηριότητα 1: Ξενάγηση στην κοινότητα

Υποδοχή των παιδιών και σύντομη γνωριμία με την κοινότητα. Γίνεται αναφορά στην τοπική ιστορία, στους κατοίκους και στις ασχολίες τους, στην τοπογραφία της κοινότητας, σε αξιόλογες τοποθεσίες εντός και πέριξ της κοινότητας.

 

Δραστηριότητα 2: Παρασκευή παλουζέ

Οι μαθητές/μαθήτριες μαθαίνουν για το σταφύλι και τα προϊόντα του. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην παρασκευή παλουζέ και σιουτζούκου, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων.

 

 Δραστηριότητα 3: Εργαστήρι «Η ώρα της παφίτικης ραβιόλας»

Τα παιδιά ξεναγούνται στο χώρο ενός γαλακτοκομείου. Μαθαίνουν πληροφορίες για το γάλα και τα προϊόντα του. Στα πλαίσια του εργαστηρίου φτιάχνουν και δοκιμάζουν παραδοσιακές παφίτικες ραβιόλες με χαλούμι και αναρή.